P1080991

Květiny zblízka aneb Barvy, tvary, vůně… 8.ročník

Ještě než naplno rozvinul se podzim, prožili jsme v 8. ročniku krátké zastavení s vůní léta a květin. Inspirováni velkoplošnými malbami květů americké malířky Georgie O´Keefe zkusili žáci zvětšit malé obrázky z pexesa z botanické zahrady a akvarelem zachytit různorodost a pestrost různých druhů rozkvetlých rostlin.
Víte, že se květy dají zařadit i do našeho jídelníčku? Například do salátu můžete přidat květy sedmikrásek, pampelišek nebo macešek… Lahodné nejen pro oko. Tentokrát jsme se však zaměřili na tvary květů a žáci vytvořili velké prostorové koláže/asambláže květů „na talíři“.
Květy nejsou lákavé jen na pohled, ale také různě voní, každý jinak. Další hodina byla tak trochu „čichací“ – žáci zkoušeli pouze podle vůně sušených květů rozpoznávat rostliny – černý bez, levanduli, mátu, šalvěj, meduňku nebo tymián. Pro odvážné byl přichystán vzorek navíc – výjimečně plod, nikoli květ, a sice pálivé chilli papričky. A právě vůně a jejich barevné asociace byly posledním tématem projektu o květech – prostřednictvím barevných ploch vytvořených roztíráním suchých pastelů v kontrastu s lineárními a jednoduchými grafickými symboly vytvářeli žáci „obrazy“ vůní.