P1080537

Křídla motýlí – 6.ročník

Cyklus prací na téma Jaro jsme v šestém ročníku ještě rozšířili o výtvarnou řadu věnovanou motýlům. Na jaře lze totiž pozorovat líhnutí nových motýlů z kukel, ty nejzajímavější druhy můžeme spatřit v pražské botanické zahradě v tropickém skleníku Fata Morgana.
Protože se ale do Prahy jen tak nedostaneme, našli jsme si zajímavé obrázky na internetu a pozorovali, jak různě mohou vypadat motýlí housenky, pak jejich kukly a nakonec vylíhnutý motýl. A od toho jsme odvodili výtvarné úkoly: nejprve si žáci zakreslili různé tvary kukel, jednu zvětšili a zkusili si představit, jak je motýl, respektive jeho křídla, v kukle poskládaný.
Když se motýl vylíhne, roztáhne svá křídla a suší se na slunci. A když se na ta křídla podíváme zblízka, zjistíme, že je tvořeno spoustou pečlivě poskládaných barevných plošek, které v celku tvoří krásnou barevnou kresbu. A to byl druhý výtvarný úkol – pomocí barevných plošek z temperových hustých barev vytvořit jedno motýlí křídlo.
Nejkrásnější je ale pohled na spoustu motýlů křižujících jarní louku – kdyby tak motýli za sebou mohli nechávat barevnou stopu, abychom viděli „mapu“ jejich trasy! A tak jsme si ji vytvořili, ve skupinkách na velký arch papíru.
A nakonec jsme si jednoho motýla „zafixovali“ v podobě keramického kachle, kdy jsme využili barevných sklíček, které po roztavení vytvořily krásné barevné kombinace.