P1080429

Šašek a královna ve výtvarné výchově – 9. ročník

S žáky 9. ročníku jsme krátce nahlédli do světa divadla a filmu, konkrétně jsme se nechali inspirovat divadelní hrou Šašek a královna, kterou zfilmovala režisérka Věra Chytilová, v hlavních rolích s Bolkem Polívkou a Chantal Poullain.
Zaměřili jsme se na tvorbu divadelních a filmových kostýmů a na roli kostýmu při ztvárnění postavy, prohlédli jsme si na internetu dostupné kostýmnní návrhy pro Národní divadlo v Brně či tvorbu kostýmní návrhářky Sylvy Zimuly Hanákové. Na základě toho pak žáci zkusili sami navrhnout vlastní kostýmy pro divadelní hru / film Šašek a královna a potom si ve skupinkách vyzkoušeli vytvořit kostým přímo na tělo, a sice z neobvyklého materiálu – igelitové fólie.
Součástí herecké proměny však není jen kostým, svou důležitou roli hraje i líčení či maska. Znovu jsme se vrátili k filmu Šašek a královna a v ukázkách sledovali způsob nalíčení Bolka Polívky a jeho pantomimické kreace, při kterých vtipně svou masku využíval. Maska ale nemusí být jen součástí divadla, nenosí spousta lidí masku dennodenně? Neskrývají lidé své pravé já pod umělým líčením? Není vlastně maska to samé jako přetvářka? Tento posun významu masky jsme našli u belgického výtvarníka Jamese Ensora, jenž na svých obrazech zachycoval společnost jako směs nejrůznějších falešných výrazů, jako shromáždění lidí skrývajících své pravé já pod maskou.
Žáci si podle Ensorových obrazů zkusili vytvořit masku technikou kvaše, kdy každá maska měla zobrazovat nějakou emoci.