Proměny přírody, 5. A

Proměny přírody

 

Příroda se mění po celý rok. Stejně jako stárneme, my lidé, rostou i stromy kolem nás. Koloběh života se nevyhýbá nikomu z živých tvorů.

Stromy v obměnám jednotlivých ročních období jsme kreslili již mnohokrát. Tentokrát jsme však naše práce propojili s dalším symbolickým prvkem. Uprostřed výkresu byla vlepena tvář člověka – dítěte, ženy a starce.

Dítě symbolizovalo jaro. Děti, které si ho vybraly, tvořily strom v jarním kabátku se zelenou korunou plnou květů rozličných barev.

Žena – symbol plodnosti a zralosti- představovala léto. Letní stromy zdobily rozličné plody. Nemuselo to být jen ovoce. Vzpomněli jsme si na umělce Giuseppe Arcimbolda. Tento italský malíř doplňoval lidské portréty desítkami plodů – ovocem i zeleninou. Vzali jsme si ho za příklad. Na našich stromech se objevovaly i houby, kukuřice a další letní plodiny.

Stařec symbolizoval podzim. Žáci si ho volili nejméně. Asi to bude tím, že tuto etapu roku mají nejméně v oblibě. Stromy zdobily barevné listy i holé větve, pozadí doplňovalo houfující se ptactvo a ponuré barvy.

Jak výstižně jsme proměny přírody výtvarně zpracovali, posuďte sami.

                                                                        Mgr. Jarmila Loudová