Vyjmenovaná slova po M

 

Veronika Čížková, Jaromír Magera
My jsme hmyz, ale všichni si myslí, že jsme myši a hlemýždi. Vymýtili nám les, a tak jsme se přestěhovali do Litomyšle. Bylo tam hodně chmýří. Lidé tam rozdmýchávali oheň. Měli tam zamčené domy. Smýkali jsme se po zemi. Nachomýtli jsme se u obchodu s potravinami. Chtěli jsme si koupit myš, ale neměli jsme peníze, tak jsme letěli na mýtinu. Vzali jsme si housle a začali smýkat smyčcem.

Nikola Fadrná
Moje kočka se myje, když já myslím na úkoly. My s maminkou se vždy mýlíme. Ale tatínek odemyká dveře a já vykřiknu: „Omyl!“ Můj táta mýtí stromy na mýtině a dmýchá oheň na půdě. Tatínek jednou viděl ve stromě myš a hlemýždě. Když táta mýtí, maminka smýká hadrem. Já někdy taky chodím. Je tam hodně chmýří od pampelišek. Už je večer a maminka mi říká pohádku, že Karkulka se nachomýtla u vlka. Zítra jedeme do Litomyšle. Je tam hodně hmyzu a mýval.

Lucka Matoušková, Eliška Enžlová
My žijeme v Litomyšli. Nachomýtli jsme se tam, když poletovalo chmýří. Mysleli jsme si, že to poletuje hmyz. Bylo to na mýtině, mýlili jsme se. Potom jsme šli domů a odmykali jsme dveře. Doma jsme si rozdmýchali oheň. Hanička a Miluška byly nejlepší kamarádky. Ráno se nasnídaly a vyčistily si zuby a převlékly se. Šly zpátky na mýtinu, kde našly myšku a hlemýždě. Vzali si je domů. Mají doma ještě kocoura, který se nerad myje a smýká se ve vaně.

Kristýna Tichá, Fanda Studený
Myš se nastěhovala do Litomyšle. Někdy honila chmýří nebo sebou smýkala v kleci. Potkala pana Hlemýždě, ten jí zamyká v kleci. Pak tam přiletěl hmyz. Myš se mýlí, že jí kočka nechytí. Pak se hmyz odstěhoval do Vysokého Mýta. Pokoušel se rozdmýchat oheň v krbu, nakonec se mu to nepovedlo a vyhořel. Musel se odstěhovat. Tentokrát do Kamýku nad Vltavou. Když ten hmyz letěl, viděl po cestě vymýcený les. V novém bytě měl hezké umývadlo. A pak viděl hlemýždí film. Žil v bytě s myškou.
Valérie Bučková, Matěj Sláma
Jednou byla jedna myška, která měla kamaráda hlemýždě. Jednou se nachomýtli v Litomyšli a uviděli tam hmyz. Zeptali se ho, jestli neví, kde je ochmýřený pták. Hmyz se rozhodl, že půjdou k nim domů rozdýchat jim oheň. Jeden ale nezamykal, a teď nemohl najít klíč. Druhý chtěl, aby zapřemýšlel, kde naposledy byl. Vzpomněl si že na mýtině, ale když ho zavolali, dostal smyk a uviděl mývala a chvíli si s ním povídal. Nakonec klíč našel v kapsičce. Myška s hlemýžděm šli nakonec za ptákem sami a ptali se ho, jestli je jejich kamarád. Pták odpověděl, že není. Myška se omluvila, že je to omyl. A šli domů a usnuli. Konec.