Cyklistický výcvik 4. A v Oslavanech

V pátek 4 června jsme jeli na dopravní hřiště do Oslavan. Počasí bylo slunečné.

Odjezd doprovázely obavy z písemné části zkoušky. Ale nedali jsme se. Život je plný překážek a my se je musíme naučit překonávat.

Výcvik trval téměř celé dopoledne. Nejprve jsme si zopakovali teorii. Následovala písemná zkouška. Na jejím konci byla vidina řidičského průkazu pro cyklisty. Všichni jsme teorii zvládli, i když někteří jen „s odřenýma ušima“.

Následně jsme se rozdělili. Jedna skupina dětí plnila jízdu zručnosti, druhá skupinka absolvovala jízdu na kole na dopravním hřišti. Po svačince jsme se navzájem vyměnili.

Nejobtížnější byla praktická část – jízda na kole. Jezdit podle dopravních předpisů, sledovat značky a semafory nebylo vůbec snadné. Na dopravním hřišti jsme se pěkně zapotili. V běžném provozu bude situace ještě mnohem horší, je to zapotřebí.

Závěrečná zkouška dětem přiblížila, v čem se potřebují zlepšit. Motivovala je k větší obezřetnosti a respektu v dopravě.

Jsme rádi, že jsme výcvik zvládli bez úrazu. Poděkování patří všem, kteří se na akci podílejí – lektorkám dopravního výcviku i organizátorovi programu –  Ministerstvu dopravy ČR. Tyto akce mají velký význam pro ochranu zdraví nás všech.

Těšíme se na shledání na silnicích a cyklostezkách.

Za kolektiv dětí  4.A  Mgr. Jarmila Loudová