Medová snídaně, 5.A

 

Na konci minulého školního roku jsem své žáky přihlásila do úspěšného projektu Ministerstva zemědělství s názvem Medové snídaně.

V úterý 22. října jsme se dočkali jeho realizace v praxi. Dětem jsem ve spolupráci se školní jídelnou připravila čerstvý chléb a máslo. Nechyběl čerstvý květový med, který poskytli organizátoři projektu.

Žáci se zábavnou formou od zkušeného včelaře dozvěděli vše o vzniku medu a významu chovu včel. Poznali způsob včelí komunikace, organizaci v úlu, co ohrožuje existenci včel.

Zábavně naučné dopoledne bylo zpestřeno konzumací chleba s máslem a medem. Děti si  opakovaně přidávaly. Krajíce mizely závratným tempem, téměř jsem je nestíhala mazat.

Památkou na dnešní den jim je drobný upomínkový předmět se symbolem včelky. Odnášejí si však do života mnohem více. Kladný vztah k medu – kvalitní potravině, která by neměla chybět v jídelníčku každého z nás.

Určitě budeme nyní všichni více přemýšlet o zdravém životním stylu, pokusíme se odbourat ostatní formy cukrů v naší stravě.

Tento den nám pomohl naplnit naše srdce láskou a obdivem k tomuto drobnému hmyzu, bez jehož pomoci nemohou lidé přežít.

Poděkování patří všem, kteří se na této akci podíleli.

Mgr. Jarmila Loudová