Sládkovičovo na doslech a na dohled, 5.B

Od říjnové návštěvy Spojené školy ve Sládkovičovu uplynulo sice několik měsíců, ale přesto máme naše nové přátele stále na očích. Plynulá slovenština v nás pravidelně rozechvívá pocit, že jsme neustále spolu. Jak je to možné?

Velmi jednoduchá odpověď. Umožňuje nám to on-line propojení. S paní učitelkou Manekovou jsem se na vzájemné spolupráci domluvila ihned při říjnovém pobytu na Slovensku. Neváhala, podařilo se nám najít časové úseky z výuky našich tříd pro chvilky strávené pohromadě.

Jsem šťastná, že naši noví přátelé jsou natolik aktivní a podporují spolupráci s naší školou ve všech směrech.

Na počátku předcházela našim živým vstupům za hranice obou sousedních zemí písemná komunikace. Využili jsme k ní vzájemné pozvánky na společně vytvořené tematicky zaměřené mezinárodní nástěnky.

Využili jsme je nejen k seznámení, ale také k poznávání našich tradic a předávání informací ze života naší školy a třídy, ke vzájemnému sdílení námětů a nápadů.

Podporujeme se, radujeme se z úspěchů našich nových kamarádů, dělíme se s nimi     o naše prožitky.

V žádném ohledu neplatí přísloví sejde z očí, sejde z mysli. Není to ani možné. Díky napojení webové kamery na interaktivní tabuli máme děti i paní učitelku často mezi námi. Propojení neustále krůček po krůčku zdokonalujeme.

Jak moc pro nás společné chvíle znamenají, dokládá báseň, kterou jsme dětem v přímém přenosu recitovali.

Měla být poděkováním za to, že jsou nám Slováci ze Sládkovičova stále nablízku.

Připravili jsme si pro Vás krátké přáníčko,

pevně doufáme,

že potěší Vaše srdíčko.

Chtěli bychom k Vám vyslat naše přání,

co není nikde jinde k mání.

 

Ve středu se vždy těšíme,

že se opět spatříme.

 

Chceme si s Vámi i nadále psát,

blíž Vás i slovenštinu poznávat.

 

Dobrých přátel není nikdy dost,

hodí se ve smutku i pro radost.

 

Jsme rádi,

že jste naši kamarádi.

 

Milá paní učitelko i Vám mnoho energie, lásky,

samé dobré lidi kolem sebe a žádné vrásky.

To Vám přejí všichni přátelé z Ivančic.

 

Nyní se intenzivně připravujeme na návštěvu žáků a kolegů ze Slovenska. Proběhne v závěru letošního školního roku. Snad mezi nimi budou i někteří naši noví kamarádi.

Ráda bych poděkovala i vedení obou škol. Bez jejich podpory by nebylo možné naše sny a plány převádět do skutečného života.                                                                                                               Mgr. Jarmila Loudová