Pavouci nosí štěstí, 3. B

Pavouci nosí štěstí

 

Traduje se, že pavouci nosí štěstí. Vymést pavouka z domácnosti přináší smůlu, přesto tyto tvory neradi ve svých domovech vidíme.

Pavouci zkrátka nejsou v oblibě. V učivu prvouky jsme poznávali bezobratlé živočichy. I když byl v centru naší pozornosti hmyz, jmenovali jsme si také další zástupce bezobratlých., k nimž pavouci patří. Zhlédli jsme naučné video, kde jsme slyšeli zajímavosti, co všechno dokážou.

Ve výtvarné výchově jsme si pavouky nakreslili. Ke kresbě jsme použili tuš a techniku kontrastu. Pavučinu jsme rýsovali ze shodných úseček. Na počátku jsme si však vytvořili vodící vlákna z navzájem různoběžných přímek.

Následně jsme tuší kreslili těla křižáků, neopomněli jsme ani na kříže na jejich tělíčkách. V reálné přírodě jsou zbarveni v jiných odstínech, na obrázcích jsme z mnohonásobně zvětšených detailních záběrů měli z křižáků velký respekt.

Není třeba se však pavouků na našem území bát. Naštěstí v našich zeměpisných šířkách prudce jedovaté druhy nenalezneme. Výjimkou mohou být exotické druhy, které ojediněle přicestují se zásilkou ovoce z exotických krajů, případně při úniku chovatelům.

Chovejte se k pavoukům jako k drobným tvorům, kteří se nás bojí a mají z nás strach. Zbytečně jim neubližujme.

                                                                                                           Mgr. Jarmila Loudová

 

Kdo to spřádá pevné sítě?

Dej pozor, ať nechytí tě.

Pavouci se plíží tiše,

nahlédni blíž do jejich říše.

 

Pod tímto odkazem se můžeš dozvědět mnoho zajímavostí:

Bojíte se jich? 10 pavouků, kteří žijí s námi