Jarní věnečky, 3. B

Jarní věnečky

Slunné jarní dny nás přímo vybízejí k pohybu na čerstvém vzduchu. Když už jsme unavení, rádi si v přírodě odpočineme. Zaposloucháme se do zvuků přírody – šumění stromů, zpěvu ptactva. Louky, trávníky a záhonky jsou plné pestrobarevných květin.

A co si takhle uvít věneček při chvilkách odpočinku? Pampelišky září žlutě v trávníku, nasbírat je, to je otázkou chviličky. Pak už stačí jen pevně spojit dohromady stonky květů a vytvořit z nich věneček. Ukázali jsme si, jak ho plést.

Pro každého z nás jsme skutečný věneček nevytvářeli záměrně. Nechceme porušit krásu květin ve volné přírodě,vždyť květy i listy používáme i ke sběru, využíváme jejich léčivé účinky.

A tak jsme si věnečky a květiny pro ně nakreslili, nepotřebovali jsme je trhat. Z papíru jsme vystřihli věneček ve tvaru srdce, na něho jsme umístili květy tulipánů a dalších jarních květin ze zahrady. Nemohou se vyrovnat skutečnému kvítí, ale přesto mají své kouzlo.

V českém jazyce nyní poznáváme vyjmenovaná slova po V. O to víc jsme si zažili i pravopis a význam slova vití a jeho rozdíl oproti slovu vytí.

V pohádkách vily věnce na paloučcích v hlubokých lesích víly.

My dnes stavíme přepychové vily, honíme se z práce do práce a na vyprávění pohádek dětem např. o vílách, ani na pobyt v přírodě a možná i to vití věnečků s našimi dětmi nám většinou nezbývá čas.

Je to škoda. Těšme se z jara a krásy jarní přírody.

                                                                 Mgr. Jarmila Loudová

DSCF2598 DSCF2599 DSCF2600 DSCF2601 DSCF2602 DSCF2603 DSCF2604