DSC00992

V rytmu srdce – 8. ročník

Co je srdce? Důležitý životní orgán, krevní pumpa, ale nejen to – někteří v něm vidí sídlo lidské duše, srdce se ztotožňuje s láskou, o srdci zkrátka mluvíme často jako o symbolu a znázorňujeme ho v různých stylizacích.
První v řadě výtvarných prací bylo téma Krajina srdce – dívali jsme se na srdce jako symbolický obraz krajiny se stromy, kořeny, řekami a potoky, někteří viděli v srdci přesný stroj, soukolí dokonalých součástek. Žáci podle tohoto námětu vytvářeli papírové koláže, ze kterých pak tiskli grafické listy. Zajímavě vypadaly nejenom výsledné grafiky, ale i použité papírové matrice, a tak jsme zachovali a vystavili obojí.
Symbol srdce se potom stal objektem pro znázornění úsloví a pořekadel na téma srdce – má srdce z ledu, z kamene, její srdce zahořelo láskou, má srdce na pravém místě, srdce v kalhotách, rozbité srdce, má srdce na dlani, srdce ze zlata – nejprve technikou koláže z barevných útržků, potom jako stylizovaná kresba figurky se srdcem.
Nakonec jsme využili i čerstvě napadaného sněhu na školní zahradě – velký obraz srdce žáci ohraničovali barevnými kousky látky a papíru, kameny, klacíky nebo provázky, tvary srdce vyšlapávali ve sněhu.