SKŘÍTCI PODZIMNÍČCI, 3. B

SKŘÍTCI  PODZIMNÍČCI

 

Tělo z listů, oči bílé,

obličeje vstřícné, milé.

To jsou skřítci podzimu,

už se těší na zimu.

 

Ve výtvarné výchově se snažíme vyzkoušet vlastnosti všech kresebných nástrojů. Tentokrát jsme experimentovali s obyčejnou tužkou a suchými pastely. Kdo už s nimi někdy maloval, tuší, jak jsme se při tom ušpinili. Rázem jsme podzimními odstíny doslova hýřili na rukou i v obličeji. Stačilo jen pohlazení výkresu a už to bylo.

Využili jsme i přírodní materiály – listy ze stromů. Drobnější z nich jsme podložili pod tenké listy papíru. Jejich žilnatina se nám začala objevovat, sotva jsme udělali několik tahů tužkou. Jedná se o techniku frotáže . Umožnila nám rychle a přesně přenést kus reálné přírody na list papíru. Nikdy bychom nedokázali strukturu listu tak detailně zachytit.

Znovu jsme si připomněli, které barvy patří k podzimu. Jimi jsme stínovali podkladové výkresy. Užili jsme suché pastely.

Skřítkovské hlavičky jsme na barevný podklad vytvořili ze skvrny tuše. Foukáním do skvrn z hlaviček postupně vyrůstaly vlásky. Tato část práce byla vskutku namáhavá. Pořádně se nám z ní točila hlava.

Na závěr stačilo frotážované listy vystříhat a sestavit z nich těla „POZDIMNÍČKŮ“.

Do uschlých hlaviček se dolepila očka, nos a ústa. Dodali jsme tak skřítkům lidskou podobu. Vdechnout skutečný život jsme jim však nedokázali.

                                                        Mgr. Jarmila Loudová