Praní prádla dnes a dříve…

Žáci 3.A navštívili výstavu v Památníku A.Muchy, jaké měli zážitky si můžete přečíst níže.

Deniska

Dnešní generace je strašně rozmazlená, protože máme elektřinu. Auto nás všude doveze, myčka za nás umývá nádobí, pračka za nás pere… V dávné době všichni chodili pěšky, nádobí umývali v rukách (no aspoň myslím) a prádlo chodili prát k řece, nebo si vodu ze studny či řeky dovezli ve škopku domů…
Na výstavě „Velké prádlo našich prababiček“ jsme se dozvěděli o praní více. Prováděla nás moc milá paní, která nám říkala, jak se co jmenuje a jak se to používalo. Mohli jsme si i pár věcí vyzkoušet. Pralo se v pondělí, proto v neděli uvařili víc jídla, aby zbylo na další den. No mně by se nechtělo prát v rukách, to je tím, že jsem rozmazlená, protože mám doma pračku, která pere za mě. Na výstavě mě zaujala ruční pračka a také modřidlo, protože jsem o něm nikdy neslyšela. Zaujalo mě, že se prádlo sušilo na trávě.  Na výstavě bylo plno zajímavých věcí. Chtěla bych žít v dávné době bez elektřiny, ale sestře bych to nemohla udělat.   Tento den byl moc moc pěkný.

 

Matouš

Šli jsme do Památníku Alfonse Muchy. Dozvěděli jsme se plno zajímavostí ze starodávna o praní. (asi před 200 lety – pozn.pí.uč.) Nejlepší bylo na tom to, že jsme si mohli něco vyzkoušet. Po cestě jsme si prohlédli zatím rozpracovanou výstavu k Osvobození Ivančic uvnitř Městského úřadu. (Ve škole jsme si o osvobození našeho města řekli více – pozn.pí.uč.). Všem se nám to hrozně líbilo a užili jsme si to.

 

Fanda

Byli jsme se třídou na výstavě a ta se jmenovala “ Velké prádlo našich prababiček“. Bylo tam několik zajímavých věcí, nejvíc mě zaujal mandl. Mohli jsme si vyzkoušet, jak se dřív pralo. Výstava se mi moc líbila.

 

Lucka

Dnes jsme šli do Památníku A. Muchy. Zaujaly mě žehličky a pračky. Paní průvodkyně byla moc hodná. Také jsme si mohli vyzkoušet hodně věcí. Moc se mi to líbilo.

 

Vítek

Byli jsme se třídou na výstavě Prádlo našich prababiček. Paní průvodkyně byla hodná. Zaujaly mě staré pračky. Taky tam bylo plno starých žehliček. Mohli jsme si vyzkoušet, jak se dříve pralo. Výstava se mi líbila.

 

Kačka H.

Dnes jsme šli do Památníku Alfonse Muchy. Mohli jsme si tam vyzkoušet pár věcí. Paní průvodkyně byla moc hodná. Dozvěděla jsem se, že se pralo v pondělí. Zaujaly mě žehličky a pračky. Moc se mi tam líbilo.

 

Kuba

Dnes jsme šli do Památníku A. Muchy. Šli jsme tam 3.vyučovací hodinu. Mohli jsme si vyzkoušet, jak se pralo dřív. Zaujaly mě ruční pračky. Líbilo se mi to.

 

Anička

Šli jsme do Památníku A.Muchy. Mohli jsme si vyzkoušet, jak se dřív pralo. Měli tam i tři ruční pračky. Mně se líbily staré a zajímavé žehličky. Tento den se mi moc líbil.

 

Viky

Šli jsme na výstavu do Památníku A.Muchy s názvem Velké prádlo našich prababiček. Dozvěděli jsme se, že k praní potřebovali: necky, valchu, škopek, putnu… (Pozn. putna – dřevěná nádoba s popruhy na záda) Prali vždy v pondělí. Prádlo sušili na trávě. Mohli jsme si i něco vyzkoušet. Moc se mi to líbilo.

 

Marcelka

V pátek 17.dubna jsme byli na výstavě v Památníku A.Muchy. Líbila se mi tam ruční pračka, valcha a necky. Mohli jsme si vyzkoušet i některé věci. Paní průvodkyně byla hodná. Nevadilo jí, že se ptáme na otázky, spíš byla ráda. Moc se mi to líbilo.