Vánoční sladké pokušení

Vánoční sladké pokušení

Vánoce jsou svátky plné krásných tradic. Jsou naplněné láskou, příjemnou a poklidnou atmosférou. Patří k nim neodmyslitelně pečení mnoha druhů vánočních cukroví.

Domácnosti voní po vanilce, skořici, hřebíčku ad. přísadách do výborných domácích receptů. Nic se však nemůže vyrovnat atmosféře, která vznikne, když je takových pekařů, amatérů, téměř třicet. Ačkoli je to k nevíře, i v tomto počtu jsme zvládli napéci neuvěřitelných 9 druhů cukroví.

V kuchyňce naší školy jsme se sešli již kolem 6. 30 hod. Připravili jsme si s paní učitelkou

z připravených ingrediencí těsta, která mohou chvíli v chladu odležet. Pak jsme se s chutí, i když příjemně unaveni, vrhli na učivo českého jazyka a matematiky.

Po velké přestávce jsme za necelé tři vyučovací hodiny zvládli napéci např. vanilkové rohlíčky, tatrankové a kokosové kuličky, kokosky, máslové, citronové a linecké cukroví, ale i ořechové šátečky a medvědí tlapičky.

Bohužel si nemohli všichni vyzkoušet vše. Někteří tvořili vanilkové rohlíčky, jiní je balili

v cukru. Jedni tvořili těsta, ostatní slepovali marmeládou, rovnali do krabic. Později po skupinkách odvážlivci i zdobili. I bílkovou polevu na zdobení jsme měli domácí.

Každá aktivita byla pro výsledný efekt velmi důležitá. Řeknete si, že stát u trouby zvládne „každý trouba“. Ale právě to bylo nejobtížnější.

V rámci pečení jsme pracovali s digitální váhou paní učitelky. Byli jsme nuceni uplatnit

v praxi převody jednotek hmotnosti – dekagramy a gramy už máme v „malíčku“. Stačila malá chybička a těsto by se nespojilo. To byla, panečku, velká zodpovědnost!

I když většinu potřebného materiálu přinesla paní učitelka, někteří přispěli jádry vlašských ořechů, jiní domácími vejci. Bez podpory ze strany rodičů, pevných nervů, chuti a energie paní učitelky i dětí by to nešlo.

Na závěr bylo těžké setrvat jen u zrakové radosti z našich výtvorů. Konzumaci jsme si dle domluvy nechali až na druhý den. Ale bylo opravdu těžké odolat. Příjemná vůně pro nás byla velkým pokušením. Nešlo to jinak. Museli jsme vydržet. Pokusili jsme se i zdobit, polevy tuhnou delší čas. Škoda, že doma nemůžete cítit tu vůni.

O to sladší byl ranní příchod do školy, kdy jsme opravdu ochutnali.

Musím se přiznat, že příprava nebyla jednoduchá. Přemístit materiál a některé další potřebné věci, zorganizovat sama s tolika dětmi smysluplné aktivity s maximálním výsledkem, bylo velmi hektické. Měla jsem radost, že jsme to zvládli.

Kuchyňku jsme po sobě důkladně uklidili a teď už se těšíme na společnou vánoční besídku. Bude výjimečná. Zasedneme spolu u našeho stromečku v letošním roce naposledy – děti vedu třetím rokem a budu se s nimi muset v závěru roku rozloučit. Někteří kamarádi z kolektivu třídy přestoupí na víceleté gymnázium.

I když Vánoce představují jen zlomek pěkných strávených pospolu, krásné vzpomínky snad zůstanou většině dětí navždy. Já určitě nezapomenu.

Cukrářské delikatesy si můžete prohlédnout na následujících fotografiích.

Přejeme Vám všem úspěšný celý nový rok naplněný pohodou, zdravím a dobrou náladou.

Mgr. Jarmila Loudová a žáci 5. A