Vánoce i v příběhu s vyjmenovanými slovy!

Stejně jako žáci 3.B i žáci z 3.A vymýšleli během jedné vyučovací hodiny slohu příběh s vyjmenovanými slovy po B. Mohli pracovat ve dvojici nebo samostatně, poslední dva příběhy jsou dokonce s vánoční tematikou. Těžko se vybíralo, který příběh je nejlepší, proto uveřejňuji téměř všechny a přidávám i pár fotek z naší vánočně vyzdobené třídy a chodby. Stromeček už nám zdobí třídu od 2.prosince a ještě jednou za něj moc děkujeme rodičům Ivanky.

 

O Zbyňkovi

Pavel Haičman, Vít Ďatko

Chtěl bych být obyvatelem Přibyslavi. Bydlel bych v bytě. Choval bych kobylu a býka a na zahradě bych pěstoval byliny. Kobyla a býk je malý dobytek. Když bude pršet, schovám je obyčejně do příbytku.

 

O Zbyňkovi

Johana Jelínková

Můj bratranec má dobré bydlení. Má za domem dobytek – kobylu a býka. Je nemocný, musí pít bylinkový čaj. Jeho kamarád je také nachlazený a bydlí v Brně, je tam hodné obyvatelstvo. O Vánocích musí dodržovat obyčeje. O prázdninách pojede k tetě do Přibyslavi. Sehnal si tam svůj příbytek.

 

O bystrém člověku

Jakub Svoboda

Žil byl jeden bystrý obyvatel města Přibyslav, měl historický nábytek. Měl dobytek a z toho dvě kobyly a jednoho býka. Pěstoval byliny a dodržoval skoro všechny obyčeje. Bydlel hezky a zdravě. Měl velký příbytek. Byl učitelem ve škole a být učitelem je těžká práce.

 

O jednom klukovi, co chtěl mít farmu

Anna Surovcová, Kateřina Žaludová

Jeden kluk, co se jmenoval Zbyněk, chtěl mít farmu. Ten kluk chtěl jezdit na kobyle a bydlel v Přibyslavi. Pěstoval byliny. Byl bystrý a chtěl být čarodějem. Chtěl mít dobytek a v příbytku měl starý nábytek.

 

Moje tetička Eva

Denisa Voškerušová

Moje tetička Eva bydlí v nádherném bytě. Taky pracuje jako známá bylinářka. Chová na zahrádce dobytek, ale nejvíce chová kobyly a býky. Má strašně starý nábytek a pořád jí chodí na zahrádku bystrá liška. Je bystrá, protože když k ní tetička přijde a chce si ji pohladit, tak uteče. V pátek domů přijel strýc Zbyněk, přijel z města Přibyslavi, protože tam strýc pracuje. Jejich dcera už dávno u strýce a tety nebydlí, protože je plnoletá, odjela do Rosic, protože tam vždycky chtěla být. Proto je tetička pořád sama doma. Sice má na zahradě dobytek, ale doma ne, tak si pořídila kočku, dala jí jméno Lady. Je také bystrá jako ta liška.

Jednou se objevila u tety na zahradě bystrá liška, teta si právě vařila bylinkový čaj, nabídla ho kočičce, ale ta ho nepila, tak jí dala mlíčko a kočičí konzervu, lišce nachystala venku také konzervu a možná proto si liška tetičku oblíbila a od té doby za ní chodila pravidelně.

 

Kamarádi

Marcela Válková

Zbyněk a Zbyšek jsou kamarádi. Bydlí spolu v novém bytě v Přibyslavi. Koupili si nový, ale obyčejný nábytek. K bytu patří i malá zahrádka. Rostou na ní léčivé byliny. Sušené býlí spásá dobytek, nejvíce býk a kobyla.

 

Skřítek Vítek

Kateřina Hanzlová

Byl jeden skřítek, jmenoval se Vítek. Bydlel v pařezové chaloupce u lesa. Obyvatelé lesa byli jeho kamarádi. Chodili ho často do jeho bytu navštěvovat. Měl moc hezký příbytek a dřevěný nábytek. Choval i dobytek – několik mšic a luční kobylku Jarmilku. Rád dodržoval staré obyčeje, byl bystrý, pěstoval byliny pro svou kobylu. Jednou přiběhl rozzuřený býk, ale skřítek Vítek nad ním vyzrál a zahnal ho na Přibyslav.

 

O bystré lišce

Lucie Moresová, Valérie Svobodová

Kdysi dávno žila bystrá liška. Chtěla být doktorkou, ale byla zvíře. Jednou šla kolem obchodu a koupila si tam plyšovou kobylu a býka. Bydlila ve starém vykotlaném pařezu a ten jí sloužil jako byt, kde měla i léčivé byliny. Měla tam starobylý nábytek, ale žádný dobytek tam neměla. Obyčeje na Vánoce se jí líbily. Měla i malý příbytek, kde Vánoce slavila. Už se na ně moc těší!

 

 

Kobyla a Vánoce

Ivana Kulašová

Byla jedna kobyla a bydlela na farmě. Byl tam dobytek a černý býk Max. Ta farma byla v Přibyslavi. Jednou napadl sníh a už byly Vánoce. Kobyla si říkala: „ Co to je za obyčej?“ A pak se bystře podívala na stromeček a řekla: „ To jsou Vánoce! Jdu se na něco zeptat kozy Lindy.“ A jak tak šla, říkala si pro sebe: „ Doufám, že taky něco dostanu.“ Dorazila ke koze a tak se ptala: „ Proč nemůžu být člověkem a nemůžu bydlet v bytě?“ Koza odpověděla: „ To nevím, ale jsi obyvatel farmy, takže musíš k Vánocům taky něco dostat. Já jsem dostala k žrádlu byliny, obyčejně je nedostávám..“ „Jsem zvědavá, co dostanu já. Možná dostanu nový příbytek?“ A jak šla do své stáje, uviděla deku a vykřikla: „ To je ten dárek!“ A pak se přikryla a usnula.

 

Mikuláše (chcete-li Santa Clause) jsme si vyrobili v pracovních činnostech a krásné hrůzu nahánějící čerty vytvořili žáci s paní učitelkou Eibelovou ve výtvarné výchově.  Ještě pár dní a jsou tu zase Vá….