Kuchařka naší třídy, 4. A

Každý zná přísloví, že láska prochází žaludkem. Není nic jednoduššího než se s odvahou pustit do základů vaření.  Alespoň jednoduché druhy jídel by měl upravit každý z nás. I když mnozí máme pěkně mlsné jazýčky! Při společné přípravě pokrmů se dá doma zažít mnoho jedinečných okamžiků. Pokud se následně u dobrého jídla sejde celá rodina, je to úplná idylka.

V rámci slohu jsme se seznamovali s tvorbou receptů. Učili jsme se, jak by měl vypadat popis pracovního postupu. Každý žák si zvolil nějaké jednoduché jídlo, jež by dokázal sám připravit. Většina žáků nezůstala jen u sestavení receptu, nýbrž doma také vařila, smažila, pekla. Někteří dali přednost teplé kuchyni, jiní aranžovali chutné nepečené dezerty. Většina receptů byla nakonec doprovázena i fotografiemi jejich připravených jídel. Dva žáci celý postup zdokumentovali fotografiemi. K jednomu receptu vznikla samostatná prezentace.

Mnohdy zapomínáme, že jíme také „očima“. Mí čtvrťáci však dbali i na způsob servírování. Řada jídel vypadala jako od profesionálních kuchařů.  Řekli bychom si: „Co je na tom připravit obyčejnou kaši?“  Ovšem záleží i na způsobu jejího podání. Dekorace ve tvaru srdce dodá jednoduchému pokrmu zcela nový rozměr.

O tom, že jsou i menší školáci  velmi šikovní a umí se v kuchyni pěkně otáčet, svědčí fotografie jejich jídel.

Za kolektiv žáků 4. A Mgr. Jarmila Loudová