Cyklistický výcvik 4. A v Oslavanech

V pátek 12. dubna jsme jeli na dopravní hřiště do Oslavan. Odjezd doprovázely obavy z písemné části zkoušky a velké ochlazení. Ale nedali jsme se. Život je plný překážek a my se je musíme naučit překonávat.

Výcvik trval téměř celé dopoledne. Nejprve jsme si teorii zopakovali přímo v terénu. Počasí bylo velmi chladné, proto jsme se všichni těšili do vyhřáté učebny na zaslouženou svačinku. Zde na nás čekala také písemná zkouška. Na jejím konci byla vidina řidičského průkazu pro cyklisty. Téměř všichni jsme teorii zvládli, i když někteří jen „s odřenýma ušima“.

Nejobtížnější byla praktická část – jízda na kole. Jezdit podle dopravních předpisů, sledovat značky a semafory nebylo vůbec snadné. Na dopravním hřišti jsme se pěkně zapotili. V běžném provozu bude situace ještě mnohem horší, je to zapotřebí.

Dívky absolvovaly nejprve jízdu na kole na dopravním hřišti, chlapci plnili jízdu zručnosti. Navzájem jsme se následně vyměnili. Pár žáků bohužel praktickou zkoušku nezvládlo. Dostali šanci si pro řidičské oprávnění přijet v náhradním termínu, kdy se v rámci víkendů otvírá dopravní hřiště i široké veřejnosti.

Závěrečná zkouška dětem přiblížila, v čem se potřebují zlepšit. Motivovala je k větší obezřetnosti a respektu v dopravě.

Jsme rádi, že jsme výcvik zvládli bez úrazu. Poděkování patří všem, kteří se na akci podílejí – lektorkám dopravního výcviku i organizátorovi programu –  Ministerstvu dopravy ČR. Tyto akce mají velký význam pro ochranu zdraví nás všech.

Těšíme se na shledání na silnicích a cyklostezkách.

Za kolektiv dětí  4.A  Mgr. Jarmila Loudová