Cesta do vesmíru pokračuje

Cesta do vesmíru pokračuje

 

Již několik týdnů se pohybujeme v rámci učiva přírodovědy ve vesmíru. Cestujeme ke hvězdám, vzdáleným planetám. Vyprávění doplňujeme reportážemi z dílny NASA, které nám paní učitelka pouští na interaktivní tabuli. Viděli jsme, jak probíhala příprava Neila Armstronga před cestou na Měsíc. Nahlédli jsme na snímky sond z Marsu. Bohužel jsme poznali i odvrácenou stranu výzkumu – například nezdařený let raketoplánu Columbia.

Vyvolalo to v nás mnoho nových otázek a to je správné. Vzdělání by nemělo dát odpovědi na všechny otázky, mělo by podnítit zájem a žáky motivovat k dalšímu sebevzdělávání.

Ve výtvarné výchově jsme si kromě zmenšeného modelu planet sluneční soustavy vytvořili raketoplány. Odvážlivci s paní učitelkou vytvořili velkoformátovou noční oblohu. Obrovskou plochu jsme nejprve natřeli tuší. Museli jsme být opatrní a posouvat se po velké ploše po malých úsecích. Nejvíce zábavné bylo stříkání barev na hvězdnou oblohu. Používali jsme staré zubní kartáčky, ale neobávali jsme se ani namočit do barvy celé naše ruce a pořádně se rozmáchnout. Pracovali jsme  v prostoru chodby, která nám takovou práci umožňuje.

V praktických činnostech jsme si vyšili obrysy kosmických lodí. Pojmenovali jsme je dle své fantazie. Nyní nás čeká výroba masek mimozemšťanů.

Ještě nejsme na konci naší cesty vesmírem, těšíme se, co nás v následujících hodinách potká zajímavého.

Aktuálně jsme do hodin zařadili i přistání modulu Philae na kometě. I když jeho práce na povrchu nesplnila plně očekávání vědců, byl to další významný krůček za novými informacemi.

Skutečný zájem o věc dokazují práce dětí s vesmírnou tematikou. Posuďte sami, jak jsou zajímavé a propracované.

                                                                                                            Mgr. Jarmila Loudová