SAVANA ZA SOUMRAKU- KRESBA VELKÝCH FORMÁTŮ, 5.B

Již druhým rokem se naše třída v rámci hodin výtvarné výchovy pouští průběžně do maleb a kreseb na velké formáty. Netroufla bych si tuto formu práce  aplikovat vždy a se všemi. Je k tomu zapotřebí velká disciplína, neboť malujeme mimo prostor třídy. Na každém  zástupci skupiny záleží úspěch všech. Moji současní svěřenci se nechají strhnout mým zapálením pro věc. Jdou do všeho naplno, což musí mít zaručeně dobrý výsledek.

V loňském roce jsme takto malovali stromy s ptactvem a rozkvetlou třešeň. Letos ozdobila chodbu školy dvě velká plátna s výjevem savany za soumraku.

S náčrtem dětem pomáhám, ale zpracování už je jen a jen v jejich rukou. Ačkoli příprava a jednotlivé kroky nebyly snadné, přesvědčilo mě nadšení dětí, že budeme v těchto pokusech pokračovat.

Vyzkoušeli jsme si, jak náročná je tvorba větších formátů. Prožijeme-li si takto náročnost jednoho velkého výkresu, doceníme více genialitu umělců, kteří dokázali velká plátna malovat běžně.  Naše práce vám  snad i prostřednictvím fotografie dodá sílu a energii , kterou má slunce na psychiku člověka.

Děkujeme všem za ohleduplnost. Blokujeme často plochu chodby. Díky tomu, že obýváme boční část budovy, máme zde více soukromí. I přesto některé paní učitelky a  paní uklízečky několik dnů omezujeme.Velmi si ceníme také podpory vedení školy, které nám tyto věci umožňuje.

                                                                       Mgr. Jarmila Loudová