Cyklistický výcvik 4.B v Oslavanech

Ve středu 26.dubna jsme jeli na dopravní hřiště do Oslavan. Odjezd doprovázely obavy z nepříznivé předpovědi počasí. Ranní obloha byla zatažená. Schylovalo se k dešti. Cestovali jsme jako obvykle klasickou autobusovou linkou, výcvik trval téměř celé dopoledne.

Nejprve jsme se rozdělili. Dívky plnily jízdu zručnosti, chlapci absolvovali jízdu na kole na dopravním hřišti. Po svačince jsme se navzájem vyměnili.

Počasí si s námi pohrávalo. Bylo mrazivé, foukal studený vítr, občas se objevila drobná přeháňka. Nic z toho nás neodradilo. Průběžně jsme se chodili zahřát do vyhrazené učebny.

V učebně jsme si poté společně zopakovali teorii. Následovala písemná zkouška. Na jejím konci byla vidina řidičského průkazu pro cyklisty. Téměř všichni jsme teorii zvládli, i když někteří jen „s odřenýma ušima“.

Nejobtížnější byla praktická část – jízda na kole. Jezdit podle dopravních předpisů, sledovat značky a semafory nebylo vůbec snadné. Na dopravním hřišti jsme se pěkně zapotili, ale bylo to zapotřebí. Nyní se budeme cítit na kole bezpečněji.

Téměř všichni nasbírali nějaké trestné body. Závěrečná zkouška dětem přiblížila, v čem se potřebují zlepšit. Motivovala je k větší obezřetnosti a respektu v dopravě.

Jsme rádi, že se nakonec umoudřilo počasí a výcvik jsme zvládli bez úrazu. Poděkování patří všem, kteří se na akci podílejí – lektorkám dopravního výcviku i organizátorovi programu – Ministerstvu dopravy ČR. Tyto akce mají velký význam pro ochranu zdraví nás všech.

Těšíme se na shledání na silnicích a cyklostezkách.

 

Za kolektiv dětí 4. B Mgr. Jarmila Loudová