p1100103

Z věže na věž – VV v 9. ročníku

Proč lidé staví vysoké domy, věže, rozhledny? K čemu takové stavby slouží? A mají jenom sloužit? Jaká je jejich estetická hodnota? Jak korespondují s prostorem a účelem? Tyto a další podobné otázky jsme si kladli v hodinách výtvarky v 9. ročníku, klíč k odpovědím jsme hledlai v různých obdobích lidské historie a příkladech jako je např. legendární Babylónská věž, bájný maják na ostrově Faru, věže gotických katedrál, citadely středověkých hradů, věže hodinové, Eiffelovka či rozhledna na Petříně, indrustiální věže hutí a strojíren, věže televizní i věže-vysílače, mrakodrapy ve velkoměstech…
Pak jsme vyrazili k nejbližší rozhledně, a sice k rozhledně Alfonse Muchy stojící na skále nad řekou Jihlavou. Tam jsme vystoupali a shlédli jsme na město a okolní krajinu z výšky. Žáci zkusili zaznamenat tento pohled jako barevné dojmy.
Ve škole potom tvořili návrhy věží a rozhleden technikou koláže ze starých střihových papírů a dokreslovali k nim detaily.
Nakonec jsme řadu prací uzavřeli asambláží – vznikly bláznivé obrazy-objekty z nejrůznějších nashromážděných materiálů a starých, již bezúčelných předmětů, které dostaly novou roli: staré hřebíky, provazy, kousky plechu, staré hodinky a hodiny, polystyrenová písmena, dřevěné části staré skládačky a pod. se proměnily v součásti nových „staveb“.