Příběhy se vzory mužského rodu 4.B

Adam Dúrny, František Studený

Plechový muž

Byl jednou jeden pán, který měl rodinu a bydleli v Praze. Nikam nechodili na výlety. Až pána napadlo, že se pojedou podívat na Pražský hrad. Po cestě si povídali o různých pověstech. Když dojeli na hrad, hned u vchodu stál plechový muž. Najednou muž ožil a honil je po celém hradě. Pán vzal meč a shodil plechového muže a zjistil, že je to stroj. Pán a jeho rodina odtáhla toho plechového muže tam kam patří – do šrotu. Tam naposledy plechový muž promluvil. Řekl, že je mužostroj.

 

Marek Kincl, Jakub Valnoha

Výlet na hrad

Byl jednou jeden pán, který byl správce hradu. Staral se o hrad a různé stroje. Když potkal muže na nádvoří, muž mu řek, že chce jít na prohlídku hradu. Zavolal na druhého pána a šli do hradu. Ukazoval mu, jak fungují stroje a výroba strojů. Potom šli chodbou hradu až do hradní jídelny, kde si muž dal pečenou husu se zelím. Muž odešel, moc se mu tam líbilo.

 

Tereza Britzmannová, Veronika Čížková

O muži

Byl jednou chlapec a tomu říkali Muž, protože byl hodně silný. Jednou, když Muž cvičil na stroji, zasnil se, že by chtěl vidět nějakého pána z doby minulé, který bydlel na hradě. Jen si to domyslel, usnul. Ve snu se ocitl před mohutným a krásným hradem. Vešel dovnitř a neviděl jednoho pána, ale hned tři velké muže. Byli to tři papežové. Řekli mu, že když splní tři úkoly do půlnoci, dají mu všechno, co si bude přát. První mu řekl, že musí donést stroj, druhý, že musí ušít šaty. A třetí muž řekl, že musí uklidit celý hrad. Když pánové uviděli nádherné práce, dali mu vše, co měl za úkol – hrad, stroj i šaty. Přidali ještě spoustu peněz.