Vánoce – nejkrásnější svátky v roce, 3.B

Vánoce – nejkrásnější svátky v roce

Celý rok se těšíme na společné chvilky oslavy Vánoc. Čas rychle míjí, a tak se adventní čas vrátil dříve, než jsme se nadáli.

Ráno byla naše třída v „novém kabátku“. Děti měly lavice uspořádané do tvaru písmene U. Uprostřed byla připravená drobná tabule. Její součástí bylo vánoční cukroví, vánočka, adventní věnec a další ozdobné prvky – svíčky, keramické nádoby na vonné éterické oleje.

V míse s vodou plavaly připravené lodičky se svíčkami a nechyběla také domácí jablíčka.

Na interaktivní tabuli jsme si od rána promítali vánoční obrázky pana Lady. Ozýval se zpěv koled. Díky nápovědě slov, mohl zpívat každý s profesionálním pěveckým podkladem. Nikdo se nemusel bát, že selže jeho paměť. Přece jen koledy zpíváme jen v jediném měsíci v roce a často se slova písní znovu zapomenou.

Děti měly na tento den jediný úkol – přijít s dobrou náladou. Stromeček zářil celý den. Pod ním ráno ležela hromada dárečků . Část z nich tvořila tombola, ostatní byly určené pro konkrétní kamarády ze třídy.

Nejprve jsme se přenesli do anglicky mluvících zemí. Přišel za námi Santa Claus a doprovodný pomocník – elf. Vyfotili jsme se s nimi u stromečku. I když naše tradice hovoří o Ježíškovi, bylo to krásné zpestření dne. Učili jsme se o této postavě krásné vánoční písně v hodinách anglického jazyka. Není divu, že mezi nás zavítal osobně.

Vyzkoušeli jsme si některé vánoční zvyky. Pouštěli jsme lodičky, házeli jsme pantoflem a rozkrajovali jsme jablka. V každém byla hvězdička, což nás velmi potěšilo. Být zdravý a šťastný po celý nový rok chce každý z nás. Aby se nás štěstí drželo, na jablíčkách jsme si pochutnali, rozkrájela se i čerstvá vánočka.

Zatímco jsem vařila dětem připravené čaje, děti si krátily chvilky čekání sledováním vánoční epizody z animovaného filmu Bubáci a hastrmani. Přibližovala dětem cestu do Betléma. Sledování této pohádky od Josefa Lady jsme měli slíbeno již delší dobu.

O ilustrátorovi a spisovateli jsme si četli, v čítance se jeho příběhy a ilustrace opakovaně objevily.

Bylo třeba se také srdečně zasmát. O to se pokusila postavička Hurvínka ve dvou příbězích s vánoční a zimní tematikou. Nahlédli jsme také do pohádky, která patří neodmyslitelně k našemu městu. Významnou roli v ní ztvárnil Vladimír Menšík. Už asi tušíte, že se jednalo o filmové ztvárnění Šípkové Růženky – film Jak se budí princezny.

Vyprávěla jsem dětem o dalších zvycích vánočního času. Zatímco jsme všichni usrkávali teplé čajíky a pojídali jsme cukroví, hodiny se posunuly již k desáté. Slíbili jsme si, že až do této doby vydržíme s rozdáváním a rozbalováním dárků. Tak se také stalo.

Nejprve se losovalo o dárky z tomboly a paní učitelka nám rozbalila své dárečky připravené pro nás.Každý si odnášel barevné bločky na vzkazy a barevnou ozdobu na stromeček. Abychom si byli o Vánocích blíž a vzpomněli jsme si na chvíle strávené spolu, měla by viset na našich vánočních stromech. Následně se rozbalovaly dárečky se jmény. Chvíli jsme sledovali pohádku Tři bratři a došlo i na taneční chvilku..

Kladla jsem dětem na srdce, aby se během delší doby odpočinku o prázdninách nezapomínaly i hýbat. Tak jsme si všichni museli připomenout, jak je báječné si pustit pěknou rytmickou hudbu a rozhýbat svá těla. Využila jsem k tomu zahraniční dětské písničky. Bylo opravdu veselo. Před odchodem domů jsme si znovu zanotovali koledy.

Celé dopoledne rychle uběhlo. Naše cesty se na 14 dnů rozešly a setkáme se až v novém roce. Budeme se těšit zpět mezi své kamarády. Vždyť i třídní kolektivy jsou prostředí, které je naším druhým domovem. Strávíme v ní téměř polovinu každého dne.

Jsou před námi nejkrásnější svátky v roce – Vánoce. Ať jsou plné klidu a pohody, v novém roce vám přejeme zejména pevné zdraví.

 

                                                                         Mgr. Jarmila Loudová a kolektiv dětí 3. B