HALLOWEEN ve 3. B

HALLOWEEN

     

Máte rádi pocit mrazení, strachu a tajemnou atmosféru dušičkových dnů? Pak jste si zajisté oblíbili oslavy HALLOWEENU. Ačkoli se tento anglosaský lidový svátek váže k večeru 31. října, ve škole si ho připomínáme s předstihem. Ve 3.B se konala Halloween party již 26. října.

Svátku jsme se věnovali několik hodin anglického jazyka. Projektový čas byl velmi účelný. Rozšířili jsme si slovní zásobu, poznali jsme tradice anglicky mluvících zemí. Přitom jsme se pobavili a strávili jsme spolu velmi pěkné chvíle. Zvládli jsme sehrát desítky pamětních her – MEMORY GAMES, zaměřených na slovní zásobu s touto tematikou.

Vyvrcholením naší snahy bylo prožít skutečnou atmosféru HALLOWEENU. Je k tomu zapotřebí pořádně strašidelný kostým, dobrá nálada a chuť bavit se.

Na chvíli jsme se virtuálně přesunuli do ulic Londýna. Jeho obyvatelé – školáci našeho věku – nás v anglickém jazyce seznámili s průběhem oslav u nich doma. Zazpívali jsme si naši oblíbenou píseň Five skeletons ( = Pět kostlivců).

Sladkou tečkou bylo koledování. Nemuseli jsme chodit dům od domu. Získali jsme řadu sladkostí v „teplíčku“ naší třídy.

Paní učitelka měla od rána připravený slavnostní přípitek. Budil obavy, zda nám nezpůsobí újmu na zdraví. Jeho jasně zelená barva v nás vyvolávala celou řadu otázek. Jak jsme později zjistili, byl to jen neškodný sirup s příchutí kiwi.

Jakmile jsme se převlékli, mohli jsme se pustit do sladkých dobrot. Stačilo říci: „Trick or treat“ (Koledu, nebo vám něco provedu.) Sladkosti se k nám jen hrnuly.

Překvapilo mě, že si koledu přinesly pro své kamarády i samy děti. Udělalo mi velkou radost, že malí školáci mysleli kromě sebe i na druhé. Bylo vidět, s jakou radostí kamarády obdarovávají.

Jedna z žákyň třídy – Anička Vecková – si pro ostatní dokonce připravila i krátké kouzelnické vystoupení. Užila SECRET DRAWER ( =tajnou zásuvku) . Střídavě se v ní objevovaly a mizely bonbony.

Jaké strašidelné postavy se mezi námi v tento den objevily? Byli to upíři, pirát, duchové, kostlivci, kat. Nejvíce dětí si s sebou přineslo kostým čarodějnic. Nechyběla ani maskovaná paní učitelka. Měla výraznou škrabošku , vypadala opravdu děsivě.

Tento den jsme si všichni patřičně užili. Těšíme se na další nevšední společné zážitky ze školních lavic.

                                                                                      Mgr. Jarmila Loudová